FOL-3015 AJ NT – de eerste fiberlaser van AMADA

De toekomst van het lasersnijden begon in de herfst van 2010. Op de EuroBLECH 2010 in Hannover presenteerde AMADA een nieuwe lasertechnologie. Voor het eerst werd de FOL NT-serie uitgerust met fiberlaser. AMADA won met deze nieuwe machine de MM Award 2010 in de categorie snijden.

Vergeleken met een conventionele CO₂-laser is de lichtgolflengte van een fiberlaser slechts ongeveer een tiende. Deze technische eigenschap maakt het mogelijk het laserlicht te koppelen aan een lichtgeleider en het over meerdere meters te transporteren zonder vermogensverlies.
Aangezien het laserlicht via de vezel in praktisch elke richting kan worden gestuurd, is de opstelling van de resonator in het gebied van het systeem grotendeels facultatief. Afhankelijk van de specifieke productieomgeving kan ruimte worden bespaard – een niet te onderschatten voordeel, zelfs als de productieruimte opnieuw moet worden verdeeld. Bovendien maakt de fiber-technologie een deel van de interne optiek overbodig, wat de onderhoudskosten aanzienlijk vermindert.

De fiberlaser wordt ook gekenmerkt door het feit dat er geen opwarmfase nodig is en dat het energieverbruik in stand-by aanzienlijk lager is. Door de goede energiebalans worden niet alleen bedrijfskosten bespaard, maar worden ook hulpbronnen gespaard. Door geen CO₂ als werkmateriaal te gebruiken, draagt de fiberlaser bovendien bij tot een lagere uitstoot van het klimaatschadelijke gas.